Čebelarstvo je tradicija naše širše družine

Pisalo se je leto 2010, ko sva se tudi midva z možem odločila, da sprejmeva ta izziv in se podava na pot sodelovanja s čebeljimi družinami. 

Iz Liga sva v Novo Gorico, natančneje Kromberk, pripeljala tri čebelje družine v panjih Antona Žnidarčiča. Od takrat veliko časa, energije in ljubezni posvečava izobraževanju in raziskovanju znanosti o medu.

Uspelo nama je vzpostaviti manjše butično čebelarstvo, kjer ponujamo izključno domači surovi sortni med.

Stik z naravo je vir življenja

Naše osnovno vodilo je, da je stik z naravo vir življenja.

Čebele so skrivnostna in zelo inteligentna bitja. Svoj odnos in spoštovanje do njih pokažemo z izpolnjevanjem osnovnih dejavnikov.

Najpomembnejša sta zagotavljanje čistega okolja, kjer imajo čebele poleg tega še raznovrstno odlično pašo ter pravilno rokovanje z družinami v času posega v njihov ekosistem.

Stremimo k ohranjanju kvalitete in ne kvantitete. Le z ohranjanjem zdravih čebeljih družin pa pridobimo medeni čudež narave, ki ga lahko ponudimo našim strankam.

Ker se zavedamo posledic poseganja v čebelji ekosistem, smo se odločili, da bomo do nadaljnjega njihove primarne izdelke (cvetni prah, matični mleček in propolis) prepustili v celoti njim za ohranjanje boljše mikroklime v panjih.

Pravilno rokovanje

Zadnji, izredno pomemben korak pridelave meda, je točenje v kozarce.

V Čebelastvu Belingar medu ne segrevamo, kar pomeni, da njegova temperatura ne preseže 37°C.

Sicer se v poletnem času lahko zgodi, da je ta v panjih tudi višja, a v tem primeru čebele ventilirajo pred panjem in s tem hladijo tako sebe kot med.

Točeni med hranimo v temnem, hladnem in suhem prostoru, da čim dlje ohrani vse svoje hranilne sestavine.

© Copyright 2020 | beeplanet.si | Vse pravice pridržane
Splošni pogoji poslovanja | Izdelava: e-strani